GASZTROENTEROLÓGIA

A gasztroenterológia a belgyógyászatból önállósodott orvosi szakterület, ami az emésztőrendszerrel, továbbá annak megbetegedéseivel foglalkozik. Ide tartoznak a nyelőcső, a gyomor, a vékony- és a vastagbél, illetve a máj, a hasnyálmirigy, az epe és az epevezeték megbetegedései.

Gastro Panel

A Gastro Panel egy olyan összetett biomarker-vizsgálat vérmintából, ami felméri a gyomornyálkahártya állapotát és működését. Alkalmas a dyspepsia első kivizsgálására és a diagnózis felállítására.

A teszt segítségével az orvos számára segítséget nyújt:

 • annak megállapítására, hogy a páciens gyomornyálkahártyája egészséges-e,
 • megbízhatóan kimutatható a gastritis és a H. pylori infekció,
 • felfedhető a tünetmentes atrophiás gastritis akkor is, ha nincs H. pylori infekció,
 • meghatározható, hogy a páciens gyomorsavtermelése csökkent-e,
 • megbecsülhető, hogy mekkora a gyomorrák és gyomorfekély kockázata,
 • feltérképezhető, hogy milyen kockázata van a felszívódási zavaroknak a B12-vitamin, a kálcium, a magnézium, a vas, a cink és bizonyos gyógyszerhatóanyagok tekintetében,
 • eldönthető, mely páciensek esetében szükséges gyomortükrözés végezni.

A panelben vizsgált gyomor-biomarkerek:

 • Helicobacter pylori elleni antitest: a fertőzöttség vizsgálatára
 • Pepsinogen I: a gyomor corpus nyálkahártya szerkezetéről és működéséről ad felvilágosítást
 • Pepsinogen II: a gyomornyálkahártya egészének szerkezetéről és működéséről tájékoztat
 • Gastrin- 17 (éhgyomri gastrinmérés): az antrum szerkezetéről és működéséről tájékoztat

A vizsgálatot 1 cső vérből végezzük.

Ételintolerancia

Ételintoleranciáról akkor beszélünk, ha a szervezet bizonyos ételeket, alapanyagokat nem tolerál és ez különféle tüneteket, panaszokat vált ki a szervezetben.

Az ételintolerancia nem egyenlő az ételallergiával. Az ételallergia viszonylag kevés embert érint, a tünetei súlyok lehetnek és azok rögtön az allergiát kiváltó táplálék elfogyasztása után jelentkeznek. Az ételintolerancia ezzel szemben minden harmadik embert érinti, a tünetek az étel elfogyasztását követően akár napokkal, hetekkel alakulnak ki és a tünetek erőssége attól is függ, hogy mennyi táplálékot fogyasztottunk.

Tünetei

Az ételintolerancia tünetei rendkívül változatosak. A betegség elsősorban emésztőszervi panaszokat vált ki – hasmenés, haspuffadás, erős bélgázképződés – de kialakulhat fejfájás, migrén, pattanás, akné vagy egyéb bőrproblémák, így például ekcéma is. Emellett az ételintoleranciát számos betegséggel (pl. IBS) is kapcsolatba hozzák.

Ételintolerancia vizsgálatok

Az ételintolerancia hátterében többféle mechanizmus állhat. Az immunválasz következményeként kialakult ételérzékenységeket vizsgáljuk. A vérvizsgálatok során az élelmiszerek ellen termelődött IgG típusú antitestek mennyisége kerül meghatározásra. Amennyiben a vizsgálatot bizonyos tápanyagokkal szemben intoleranciát mutat ki, az adott élelmiszereket étrendünkből elhagyva várhatóan panaszaink is csökkennek.

Hidrogén kilégzési tesztek

A hidrogén kilégzési tesztek elterjedt gasztroenterológiai vizsgálómódszerekké váltak. A vizsgálat elméleti alapja az, hogy a tápcsatornából fel nem szívódó szénhidrátokat baktériumok bontják le és közben hidrogén képződik, ami a vér útján a tüdőbe, illetve a kilégzett levegőbe kerül. 

Felkészülés, tudnivalók

Előző este kerülni kell a rostdús és lassan felszívódó szénhidrátok (kenyér, krumpli) fogyasztását, továbbá előző estétől, valamint a teszt ideje alatt kerülni kell a dohányzást és a fizikai megerőltetéseket. A hidrogén kilégzési teszt éhgyomorra történik, előtte fogkrém nélkül fogat kell mosni és csapvízzel a szájat ki kell öblíteni.

A hidrogén kilégzési teszt menete

A tesztanyag megivása előtt 3-4 mérés átlagából megállapítjuk a kiindulási értéket. A tesztanyag megivása után 15-30-60 percenként újabb méréseket végzünk 2-4 óra hosszan. Mindenképp fel kell jegyezzük a hidrogén kilégzési teszt alatt jelentkező panaszokat is, mert a teszt kiértékelésekor ezeket is figyelembe kell venni.